Segítség, önbizalom hiányos a gyermekem!
Tudatos Élet

Segítség, önbizalom hiányos a gyermekem!

Rengeteg helyen olvasom, és környezetemben is tapasztalom, hogy sok szülő veszi észre a csemetéjén, hogy önbizalom hiányban szenved.

Gyakorló szülőként tudom ajánlani a következőket. Egy irányt adhatnak, hogy a szülő elinduljon egy irányba, ami aztán rávezethet gyermekének a problémájának megoldására.


A tinédzser évek nehézségei

Tinédzserként rengeteg problémával kellett megküzdenem.
Már akkor is nehezen bírtam a változással együtt mozdulni, mert át kellett létnem a határaimat, és sokszor kellett elhagynom a biztonságot jelentő komfort zónát. Nem is mindig sikerült. És ez tartósan velem van a mai napig.

Ezen felül hihetetlen piros pattanás szerű kiütéseim lettek az arcomon, ami szintén nem adott pozitív irányt az önbizalmamnak. Ahogy az osztálytársaim ezért kikezdtek, úgy otthon, a családom se nézte jó szemmel. Pedig nem én tehettem arról, hogy ezek megjelentek.
Mindenki pattanásnak gondolta, egészen addig, amíg egy bőrgyógyász egy őrült ötlettel állt elő. Mi van akkor, ha ez nem a bőr hibája, hanem a gyomoré és az ételek feldolgozásánál van gond?
Így kerültem bele abba a kísérletbe, ahol a Roakután nevű gyógyszert kísérletezték. És igen, megmentette az arcomat valamilyen szinten.
A társadalmi életemen viszont már nem tudott segíteni, hiszen addigra már nem sok ember maradt körülöttem, akiben megbíztam volna.

Segítség, önbizalom hiányos a gyermekem!
Segítség, önbizalom hiányos a gyermekem!Mindennek hatására kialakult bennem egy olyan önbizalom hiány amit már csak rá húsz évre tudtam vissza szerezni, nagyon nagy munka árán.

Szóval értem én, hogy nehéz a tinikkel, és nem könnyű, mikor a saját fejük után akarnak menni, de muszáj érzékeltetni velük, hogy az otthon az egy olyan hely, ahol bármi is történjen, bárhogyan is nézzenek ki, oda mindig mehetnek. A szülőnek muszáj biztosítania a gyerekben, hogy mellette áll, és többször elmondani a csemetének, hogy igenis ér annyit mint mások és semmivel sem kevesebbek.

Lehet még ok a gyermek önbizalom hiányára az is, ha új iskolába megy, vagy elköltözött a család és minden új neki. Főleg a kisebbeket ijesztheti ez meg. Sokszor ezt már csak akkor vesszük észre, mikor az önbizalom hiány kialakul, mert a gyermek nem szeret és nem is beszél az érzéseiről.
Itt szerintem az idő lehet a megoldás. Időt adni neki, míg megszokja az új helyet, embereket, míg barátokat szerez. De érdemes otthon beszélni vele, hogy tudjuk, ez most egy nehéz időszak az életében, de itt is emberek élnek, és lesznek itt is barátai.

Amiről minden gyermeknek tudnia kell

Minden gyermeknek hallania kell a szüleitől, hogy Ő szép. És okos.
Persze nem tele nyomni hamis illúzióval és nem addig tolni a dolgot, amíg halhatatlan Istennek hiszi magát.
De nem szabad magától értetődőnek venni, a szépséget és az észt.
Ha valamit jól csinál, azért meg kell dicsérni, és ösztönözni őt. És kiemelni az erősségeit, a gyengeségeit pedig erősíteni.

„Senki sem mondta nekem kicsiként, hogy csinos vagyok. Minden kislánynak kell mondani, hogy szép, még akkor is, ha nem az.”

Marilyn Monroe


Te magad légy az élő példa

Fiam imád olvasni de nem szeretett soha se írni, se rajzolni se színezni.
Hatalmas munka és krokodil könnyek vannak a jelenlegi tudásában.
Húztam-halasztottam a rajzolást, mert tudtam, nem szereti. De mikor már az iskolából olyan visszajelzések jöttek, amiből láttam, a fiamnak nem ezen a szinten kellene tartania, minden erőmmel azon voltam, hogy rá vegyem csak egy kicsit üljünk le minden nap és színezünk. Soha nem mondtam neki, hogy nem ügyes, vagy nem ért hozzá.
Fogtam egy lapot, a színes ceruzáit, és együtt színeztem vele. Ha valamit nem tudott leírni vagy rajzolni, fogtam a kezét és együtt csináltuk. Végül ment már egyedül is.
Hatalmas sikerélményekkel jött haza az iskolából és ma már Ő szól, hogy menjünk írni vagy rajzolni vagy színezni.
A legjobb példa ha mi is vele csináljuk azt, amiben nem annyira erős.

Tehát a gyermek önbizalom hiányának a kialakulását tapasztalataim szerint a környezete okozza, igaz legtöbbször akaratlanul.
Ne felejtsük el, a gyermek mellé kell állni és nagyon sokszor elmagyarázni neki dolgokat amiket nem ért, és bátorítani, ha valamit nem mer.
A legjobb tanítás pedig a példamutatás.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. 
Ha tetszett, kérlek egy megosztással segíts eljuttatni másokhoz is.
Keress bátran Facebook vagy Instragram oldalamon is.
Kriszti

Hozzászólás

%d bloggers like this: