fulladás
Tudatos Élet

Önbizalomtól a fulladásig

Alapból senki nem születik önbizalomhiánnyal. Sőt. A babáknak kimondottan nagy önbizalmuk van. De akkor mégis hogyan lehet, hogy mire felnövünk ezt elveszítjük?

Nagyszüleim gyakran mesélték, (nem csak nekem, hanem minden ismerősnek-néha ismeretlennek is) hogy testvéremmel gyerekkorunkban gyakran kis estés előadásokat tartottunk nekik. A lambadától a kacsatáncig bármit előadtunk nekik.
Belegondolva, ez ma már elképzelhetetlen. Legalábbis nekem mindenképpen.
Nem csak a kacsa tánc miatt, hanem maga a gondolat, hogy én tánc estést előadást tartsak bárkinek is ezen a világon.

Az ember ilyenkor gyakran elmosolyodik, mondván „még gyerekek voltunk”
De ez nem mindenkinél van így. Sokan viszik ezt nagyon messzire. Egészen a világot megváltó deszkáig (Nem a kacsatáncot, hanem a késztetést, hogy előadjon, illetve az ehhez szükséges önbizalmat)
Ahogy teltek az évek, úgy ment el minden önbizalmam. A végén már nem, hogy előadni nem mertem, de idegenek között enni vagy étterembe menni sem.

Mi történt út közben?

Ha valamit sokszor hallasz, azt elhiszed. Ha gyerekkorodtól fogva azt hallod, hogy lassan eszel, nem vagy szép, nem vagy okos, semmire való vagy, egy idő után el fogod hinni. Még akkor is, ha az elején még harcoltál ellene. Ha ott belül tudod, ez nem így van.
Úgy gondolom, magától senkinek nem lesz önbizalomhiánya.
Ehhez szükség van a környezetre, hogy elhitessen olyan dolgokat veled, amik lehúznak.
Lehet a családod egy, esetleg több tagja. Az is lehet, egy tanárod az. Vagy az osztálytársaid.
Ilyen emberek lehetnek bármilyen szerepben.Miért teszik ezt veled?

Valószínűleg úgy érzik, veszélyes vagy rájuk nézve. Nem azért mert bántanád őket. Hanem mert látnak benned valamit, amivel több vagy mint ők. Ügyesebb, tehetségesebb vagy szebb. Bármiben. Lehet, Te még nem is tudod mi az, de ők még mielőtt észrevennéd lecsapnak rád. A fejedet a víz alá dugják. Esélyed se legyen feltörni.
Ahogy a mondás is szól:

Legjobb védekezés a támadás

Mit tehetsz TE?

Legelőször is, ne hidd el amit mondanak. Iszonyatosan nehéz, és kemény küzdelem. De tudnod kell, erős vagy, és megtudod csinálni.
Ha olyan helyen próbálnak lehúzni, ahonnan el tudsz jönni, minél előbb tedd meg. Nem kell, sőt NEM SZABAD ebben a környezetben maradnod.
Ezt a játszmát nagyon könnyen el lehet veszteni, de hosszú évtizedekbe telhet, míg újra építed magad. Ezért fontos, hogy minél előbb ki tudj szakadni onnan.
Ha nem tudsz azonnal lépni, akkor tudnod kell figyelmen kívül hagyni a negatív megszólalásukat.
Annak idején én azt csináltam, hogy beálltam a tükör elé, és megnéztem, mik azok, amik tetszenek magamban. A hajam, a szemem. (az arcom és a szám kimondottan nem tetszett, azóta férjhez mentem és mit ad Isten, Ő pont a számba és az arcomba szeretett bele elsőre)
Megpróbáltam megállapítani, melyik testrészem kitől örökölhettem (így szeretni meg magamat).

Ha nem figyelünk, könnyen belefulladhatunk mások akaratába, és önbizalom hiány is kialakulhat bennünk.
kép: pixabay


Neked mi az, ami tetszik magadban?

A szememet a nagymamámtól, akit nagyon szeretek és tisztelek.
Ezután inkább ezekre a dolgokra összpontosítottam. Igyekeztem nem meghallani az olyanokat, mint hogy „hogyan tudsz így emberek közé menni?” inkább arra gondoltam, hogy igenis szép vagyok. Jó a hajam, szép a szemem.
Ez most nem hangzik annyira hatásosnak vagy bonyolultnak. Pedig nem egyszerű, de nagyon hatásos.
Neked mi az, ami tetszik magadban? Le is írhatod egy lapra.
Reggel kinyitod a szemed, gondolj arra, milyen jó napod lesz. És az emberek is szeretik ha mosolyogsz és igenis látják benned a szépet. Te is látod magadban.
Tudom, nagyon nehéz egy negatív környezetben pozitívnak maradni. De magadért tedd meg, és tudd, eljön a nap, mikor végre ki tudsz szakadni onnan.

Néha észre se vesszük, hogy milyen mélyre kerültünk. Szépen, manipulálva végzik ezek az emberek a dolgukat. Van, hogy nekünk már csak akkor tűnik fel, mikor a fejünk már a víz alatt van.
Ha sokszor érzed, hogy indokolatlanul rossz a kedved, haragszol az egész világra, és érzed, valami nagyon nincs rendben, kezdhetsz gyanakodni. Ne várd meg, hogy fulladozz, lépj időben.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. 
Ha tetszett, kérlek egy megosztással segíts eljuttatni másokhoz is.
Keress bátran Facebook vagy Instragram oldalamon is.
Kriszti

Hozzászólás

%d bloggers like this: