Laár-Galla
Tudatos Élet

Mire tanít minket a Laár-Galla gyűrű harc?

Nem tudom, mennyire követitek figyelemmel jelenleg a médiát.
Bár most hírtelen ismét rengetek iszap jött a víz felszínére, és megannyi tragédia és titok derült ki. Ebből a rengetegből egyetlen egyet szeretnék most kiemelni, aminek van tanulsága


Amikor a komédia már nem vicc

Röviden elmesélem, hátha valaki még nem hallott róla.

Szóval, történt ugyanis, hogy tavaly ismét átadták a Karinthy Gyűrűt. Méghozzá Laár András részére.
Szerintem nagyon megérdemelte, még akkor is, ha Laár András humora tőlem messze áll.
Mint emberre, az utóbbi időben kezdtem felfigyelni. A nyilatkozatai számomra egy olyan embert tükröztek, aki pontosan tisztában van a világ igazi értékeivel.

Miután átadták Laár Andrásnak a gyűrűt, rengeteg cikk kezdett arról szólni, hogy kollégája és barátja, Galla Miklós, mély felháborodással magának követeli ezt a gyűrűt. Elmondása szerint ez az ékszer őt illeti. Ahogy Ő fogalmazott: az ujját is lemérték, annyira biztos volt, hogy Galla kapja majd az ékszert.

A Wikipédia így ír az esetről:

2021 – Az év februárjában a díj odaítéléséért felelős kuratórium Galla Miklós díjazása mellett döntött, amiről a humoristát tájékoztatták is. A 2021-es díjat az átadás előtt a kuratórium “méltatlanság”-ra hivatkozva 2021. június 11-én visszavonta

Ez után-ahogy ez lenni szokott-röpködtek egymás felé a nyílt levelek.

Egy gyűrű mindenek felett

A végén persze az lett, hogy Laár Andrásnak elege lett és oda adta Gallának a gyűrűt. Szerződéssel, hivatalosan rá ruházta.
Először úgy gondoltam, ezt fogja meglépni András, majd a helyébe képzeltem magam és úgy gondoltam, én mégsem adnám oda.
Miklós úgy viselkedett, mint egy kisgyerek, aki nem kapta meg a csokit a boltban és most földhöz vágja magát és hisztizik, hogy mindenki rá figyeljen.
Nem érdekelte, mennyire vér ciki ez a viselkedés, hogy saját magát járatja le egy ország előtt. Nem látott túl a gyűrűn. Pont úgy, mint a mindenki által ismert filmben. Esélyt sem adott arra, hogy bárki megsajnálhassa, hiszen akkora hisztit csapott, hogy az ember maximum lesajnálni tudta.
Hajthatatlan volt és követelte a gyűrűt. Mert neki az jár. Még akkor is, ha korábban bebizonyította, ez korán sincs így.

A tanulság

Laár András végül oda adta Galla Miklósnak a gyűrűjét.
Elgondolkoztatott ez a végkimenetel. Miért adta oda neki? Ő is és mindenki más is tudja, nem véletlen volt, hogy vissza vonták a jelölést.
Aztán beugrott, hogy Laár András buddhista nézeteket vall.
Miért fontos ez?

Mert a buddhizmus egy alap elve, hogy nem ragaszkodunk semmihez, nem birtoklunk sem tárgyat, sem élő lényt. Se a társunkat sem a gyerekünket. Ugyanis a birtoklási vágy, és a birtoklás szenvedéshez fog vezetni. A szenvedést pedig nyilván mindenki szeretné elkerülni.

Így, ha innen nézzük, a történet legnagyobb győztese András lett.
Neki nincs szüksége a gyűrűre, hogy tudja, kiemelkedő a munkássága. Neki nincsenek birtoklási vágyai. Ő nem ragaszkodik egy gyűrűhöz. Tisztában van vele, a boldogság nem abban rejlik.
András éppen olyan boldog most is, mint mikor még nála volt a gyűrű. Éjjel nyugodtan fog aludni és biztos vagyok abban is, hogy nem ébred verejtékesen az éjszaka közepén.

Galla Miklós is bizonyára megnyugodhat végre. Nála a gyűrű. Pedig, ha tudná, hogy Ő a legnagyobb vesztese ennek az egésznek. Nem csak azért, mert lejáratta magát az ország előtt. Innentől függ a gyűrűtől. A boldogsága, a létezése. Birtokolja azt. Vagy a gyűrű őt. Amikor majd megszokja az ékszert,nem lesz már újdonság és majd nem ad akkora örömöt a szürke hétköznapokra, hol fogja keresni a boldogságot? Kiben vagy miben próbálja újra megtalálni? Amennyiben nem találja újra”hisztizni kezd “?

Ne felejtsétek el, az igazi boldogság az, amit magatokban találtok meg. Amíg az nincs meg, nem lehettek igazán boldogok. Addig minden más csak pót cselekvés. Egy adalék, ami ideig-óráig talán elég, de aztán ismét ott álltok üres kézzel.

Ha nem kapod meg, amit akarsz, szenvedsz; ha megkapod, amit nem akarsz, szenvedsz; sőt ha pontosan azt kapod meg, amit akarsz, akkor is szenvedsz, mert nem tarthatod meg örökké.

Dan Millman

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem.
Ha tetszett, kérlek egy megosztással segíts eljuttatni másokhoz is.
Keress bátran Facebook vagy Instragram oldalamon, illetve videókat találsz YouTube csatornámon.

Kriszti

Hozzászólás

%d bloggers like this: