tanácsok karácsonyra
Tudatos Élet

Így éld túl a családot karácsonykor

Jön a karácsony, és idén is a családot egy hatalmas csomag jelképezi. Immáron kilencedik éve. A csomagban benne minden, ami hazai, ami megfogható, ami kicsit is az ünnepekhez köt. De az ölelések, és nagy beszélgetések sajnos nem pakolhatók bele a dobozba. Idén is elmarad.


 Járom körbe a netet, és akaratlanul is beleszaladok temérdek olyan bejegyzésbe és hozzászólásba, ahol arra panaszkodnak sokan, hogy már most összeugrik a gyomruk, ha a családi összejövetelre gondolnak.

Első nekifutásra kiakadtam ezen. Kiszólt az Ego belőlem, hogy „figyu, kilenc éve várok egy nagycsaládos karácsonyra.”

Aztán eszembe jutottak a gyerekkori karácsonyok meg a családi összejövetelek. És hirtelen elnémult az Ego. Végig gondolva, eszembe jutott, hogy vannak azért az olyan családi összejövetelek, amiket nem kívánsz. Nem, hogy magadnak, a legnagyobb ellenségednek sem.
Ebben az esetben viszont két dolgot tudok tanácsolni.

 Nem bűn nemet mondani.

Igen, tudom, most ez furcsán hangzik és kirobbanthatod vele a következő világháborút. De tuti, ha mondjuk egy napra szerveznék a szüleim és a párom szülei a karácsonyi ebédet, az lenne a reakcióm, hogy akkor nem megyünk sehova.

Persze, csak ha nem tudnak megegyezni sehogyan sem.
Mert azért valljuk be, van a Szenteste, meg utána még két nap karácsony. Egyik nap egyik szülők, másik nap másik szülők. 24.-e este meg a kis családé.

 Nem így lenne igazságos?

 Beszól, piszkál, elvár, gyereket nyaggat

Akad ilyen is.
A buddhizmus azt mondja, a jelennel foglalkozz. Ne menj vissza a múltba és ne mereng a jövőn. Mert, ha szigorúan vesszük, olyan, hogy „jövő” nincs. Mert lehet tervünk meg elképzelésünk arról, mi fog történni, de az alakulhat máshogyan is. Szóval, légy a jelenben, légy a most-ban.
De mi van akkor, ha olyan szituációban vagy, ahol, aztán mindenhol lennél, csak a jelenben nem?

 Ez egy elég hosszú gyakorlat eredménye, de ha szoktál meditálni, talán gyorsabban jön a kívánt hatás.

Szóval egyszerűen csak fogadd el, ami jön. Szabadulj meg az egodtól.
Miért? Mert Ő okozza a legnagyobb balhékat. Mert, ha valaki beszól neked az egész család előtt az ünnepi asztalnál, már csípőből szólnál vissza. Aztán szó szót követ, és a végén ott tartunk, jövő ilyenkor újra görcsben ülsz, hogy mi lesz karácsonykor.

De mi van akkor, ha nincs, vagy kevesebb az ego? Már nem akarsz visszaszólni. Nem válsz eggyé az elhangzottakkal.
Egyszerűen figyelmen kívül hagyod. Mint mikor meditálsz, és megtámad ezer gondolat. Mit csinálsz? Nem mész a gondolattal, mert abból nem lesz kiegyensúlyozott eredmény. Egyszerűen tudomásul veszed és elengeded.

karácsony

Ugyanez a helyzet a beszólásokkal is. De ha esetleg ez még sem menne elsőre, még ott a légzésed, amit figyelhetsz. Minden kilégzéskor érezd, ahogy az összes haragod a levegővel megy ki belőled. Ehhez kell némi gyakorlat és lehet nem sikerül egyszerre.
Én lassan fél éve gyakorlom, mégis, egy hete egyik kollégám olyat szólt, hogy nem a középpontomból szálltam ki, hanem az egész Univerzumból. Persze, utána meg már csalódott voltam magamba, mert hagytam elérni valakinek, hogy az eddig megdolgozott munkámat két mondattal felrúgja. De amint észrevettem, hogy nagyon messze kerültem attól, aki lenni szeretnék, egyből megálltam és csak a légzésemre figyeltem. Minden mást kizártam. Figyeltem, ahogy a levegő be és ki jár az orromon, és szép lassan elengedtem a dolgot. Ha piszkálnak az ünnepek alatt, egy valamit ne felejts el: a légzésed mindig kéznél van. Azt mindig megfigyelheted.

Figyelj és tanulj!

Amúgy, ha a tudatos életet már gyakorlod egy ideje, talán nem új dolog számodra, de ez egy megfelelő alkalom arra, hogy ráfigyelj az érzéseidre.
Amikor kapod a beszólás cunamit, próbáld megfigyelni, hogyan reagálsz. Előbb a gyomrod remeg be? Vagy a kezed? Érzed, ahogy elönti az ideg a fejed?
Figyeld csak meg, mi megy végbe rajtad, és sokkal könnyebben fogsz tudni reagálni rá.

Tisztában vagyok vele, hogy most arra gondolsz, könnyen beszélek. És lehet, igazad van. Nekem se megy mindig. Sőt, jóval kevesebbszer, mint szeretném.
De törekszem rá és ezáltal fejlődők.
Szóval, fejlődjünk karácsonykor, és érezzük jól magunkat.

Kívánok nektek szeretetben és békében gazdag nagyon boldog karácsonyt!

Hozzászólás

%d bloggers like this: