• darabokban.info@gmail.com

Köztudott, mindenkit inspirál valami. Mindenkit elindít valami vagy valaki azon az úton, amire rátér, és később már az életcélja, vagy életének egy szerves része lesz.

Mikor leültem a Hazudj, ha tudsz sorozat elé 2015-ben, nem gondoltam, hogy nekem ez lesz az a valami, ami elindít egy nem hétköznapi úton.

Sose felejtem el a pillanatot, mikor körülbelül az ötödik résznél megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy milyen kár, hogy ez a sorozat csak fikció. Mennyire jó lenne, csak ránézni valakire és látni, mit gondol, mit érez, mikor hazudik.

Olyan lenne, mintha gondolatolvasó lennék.

Majd jött a gondolat saját magamnak: ez valóban fikció?

Abban a pillanatban felcsaptam a Google-t és tessék. Jött a meglepetés, nem fikció.
Így került életembe Joe Navarro és Paul Ekman neve, akik később -mégha ők ezt nem is tudják- mestereimmé váltak.

De akkor miért mondja az elején, hogy csak fikció?
És mik azok a mikro-arckifejezések?

Úgy gondolom, nem minden rendőrségi eset történt meg a valóságban, de ha mégis, biztosan nem Cal Lightman oldotta meg. És nem is a Lightman csoport.


De azt biztosan tudom, hogy az a rész, amiben az édesanyjáról nézi a videó felvételt-ami később öngyilkossághoz vezetett- a valóságban is megtörtént.
Mármint nem Lightman édesanyjával, hanem Paul Ekman egyik pszichológus ismerősével.
A videót ugyanígy több ezerszer megnézték, ahogy Lightman is tette a sorozatban, viszont Ekman csoportja ahogy kikockázta, akkor vették észre, hogy lelassítva teljesen más érzelmeket látnak a páciensen.
Amit szabad szemmel talán képtelenség észrevenni. Ezeket hívjuk mikro-arckifejezéseknek.
Ezeket nem lehet megjátszani.
Ezek azok az érzelmek, amik első körben a limbikus rendszeren futnak végig és csak utána a nagy agyon. De mire az agyon átfut, az arcunkra már kiült. Ez a másodperc tized töredéke, hiszen amint tudatosul bennünk, hogy kint az érzelem az arcunkon már egyből igyekezzük is elrejteni egy másik-nem valós érzelemmel.

Milyen különbségek vannak még Ekman és Lightman között?

Ahogy Instára is kitettem, kiteszem most ide is, hogy aki még nem látta a sorozatot kedvet kapjon hozzá, aki pedig látta, egy teljesen más szemmel lássa majd az egészet.

hazdij ha tudsz. darabokban

Ha szeretnél többet tanulni a testbeszédről, miközben észre sem veszed, milyen könnyen ragadnak rád az információk, ülj le a három évados sorozat elé.
Nem vesztesz semmit, maximum jól érezted magad.
Jó szórakozást és jó tanulást kívánok hozzá.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. 
Ha tetszett, kérlek egy megosztással segíts eljuttatni másokhoz is.
Keress bátran Facebook vagy Instragram oldalamon is.
Kriszti

Hozzászólás

%d bloggers like this: