Testbeszéd
Hazudj, ha tudsz!

Hazudj, ha tudsz!

Köztudott, mindenkit inspirál valami. Mindenkit elindít valami vagy valaki azon az úton, amire rátér, és később már az életcélja, vagy életének egy szerves része lesz.

Mikor leültem a Hazudj, ha tudsz sorozat elé 2015-ben, nem gondoltam, hogy nekem ez lesz az a valami, ami elindít egy nem hétköznapi úton.

Sose felejtem el a pillanatot, mikor körülbelül az ötödik résznél megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy milyen kár, hogy ez a sorozat csak fikció. Mennyire jó lenne, csak ránézni valakire és látni, mit gondol, mit érez, mikor hazudik.

Olyan lenne, mintha gondolatolvasó lennék.

Majd jött a gondolat saját magamnak: ez valóban fikció?

Abban a pillanatban felcsaptam a Google-t és tessék. Jött a meglepetés, nem fikció.
Így került életembe Joe Navarro és Paul Ekman neve, akik később -mégha ők ezt nem is tudják- mestereimmé váltak.

De akkor miért mondja az elején, hogy csak fikció?
És mik azok a mikro-arckifejezések?

Úgy gondolom, nem minden rendőrségi eset történt meg a valóságban, de ha mégis, biztosan nem Cal Lightman oldotta meg. És nem is a Lightman csoport.


De azt biztosan tudom, hogy az a rész, amiben az édesanyjáról nézi a videó felvételt-ami később öngyilkossághoz vezetett- a valóságban is megtörtént.
Mármint nem Lightman édesanyjával, hanem Paul Ekman egyik pszichológus ismerősével.
A videót ugyanígy több ezerszer megnézték, ahogy Lightman is tette a sorozatban, viszont Ekman csoportja ahogy kikockázta, akkor vették észre, hogy lelassítva teljesen más érzelmeket látnak a páciensen.
Amit szabad szemmel talán képtelenség észrevenni. Ezeket hívjuk mikro-arckifejezéseknek.
Ezeket nem lehet megjátszani.
Ezek azok az érzelmek, amik első körben a limbikus rendszeren futnak végig és csak utána a nagy agyon. De mire az agyon átfut, az arcunkra már kiült. Ez a másodperc tized töredéke, hiszen amint tudatosul bennünk, hogy kint az érzelem az arcunkon már egyből igyekezzük is elrejteni egy másik-nem valós érzelemmel.

Milyen különbségek vannak még Ekman és Lightman között?

Ahogy Instára is kitettem, kiteszem most ide is, hogy aki még nem látta a sorozatot kedvet kapjon hozzá, aki pedig látta, egy teljesen más szemmel lássa majd az egészet.

hazdij ha tudsz. darabokban

Ha szeretnél többet tanulni a testbeszédről, miközben észre sem veszed, milyen könnyen ragadnak rád az információk, ülj le a három évados sorozat elé.
Nem vesztesz semmit, maximum jól érezted magad.
Jó szórakozást és jó tanulást kívánok hozzá.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. 
Ha tetszett, kérlek egy megosztással segíts eljuttatni másokhoz is.
Keress bátran Facebook vagy Instragram oldalamon is.
Kriszti

Hozzászólás

%d bloggers like this: