• darabokban.info@gmail.com

Egy időben nagyon érdekelt a hazugságvizsgáló gép müködése. Elképzeltem, hogy rá vagyok kötve egy ilyen gépezetre és minden kérdésre megadom a pillanatnyi legjobb választ.
Aztán kicsit jobban belegondoltam, és rájöttem, nem biztos, hogy ez mindenkinek kifizetődő lenne.
Egyrészt, mert mint tudjuk, mindenki hazudik, másrészt meg lehet, sok olyan embernek okoznék fájdalmat, akinek nem szeretnék.
Aztán jött Jakupcsek Gabi talkshow-ja, amikor is elkezdtem azon gondolkozni, mi van akkor, ha nem is az igazságot mutatja egy ilyen gép.
Ma már-megannyi szakkönyv átolvasása után- pontosan tudom, mi az igazság ára.

Boszorkány üldözés

Akár így is lehetne nevezni a hazugságvizsgálót.
Eredetileg úgy működik, hogy rákötnek egy ilyen gépre, és kényesebbnél kényesebb kérdésekre kell válaszolnod.
A tűk bőszen mozognak a papíron fel-le. Mintha csak egy EKG gép mutatná a hozott eredményeket. Egy ideig minden rendben megy. Látszólag.
Aztán jön egy olyan kérdés, aminek hallatán megremegsz, izzadni kezdesz, és a hangod is elcsuklik. Mármint, ha van még hang, ami kijöhetne a torkodon.
De válaszolsz. Méghozzá az igazat mondod. Mivel tudod, rá vagy kötve a gépre, az úgyis kimutatja mi az igazság. Szóval, miért is hazudnál?
A tűk még mindig cikáznak a papíron, igaz, egyre gyorsabban.

Mikor végre vége a “kínzásnak”, közlik az eredményt: hazudtál.
Zavarodottan nézel, mert pontosan tudod, hogy ez képtelenség. Te a legjobb választ adtad, kizárt, sőt, vérlázító, hogy valaki is hazugnak nevezzen. Mégis ez hogy történhetett meg?

Mennyi az igazság ára?

Talán 2008 őszén futott a TV2 csatornáján Jakupcsek Gabi műsora, Az igazságság ára.
Emlékszem, mennyire padlót fogtam már rögtön az első adáskor.
Egy lány, akinek ott volt minden szerette, barátja, apukája, kapott egy olyan kérdést, amitől még szerintem én is beleremegnék. A gép persze érzékelte, hogy a lány testében változások léptek fel, így is értékelte a választ.

Egyértelműen látszik a lány arcán, hogy komolyan gondolja a választ, sőt még maga a kérdés is sérti, hogy feltételezhet róla ilyet bárki is.
Egyértelműen látszik, hogy a lány mennyire meglepődik az eredmény hallattán


A lány ezután zokogva távozott a stúdióból. És kétlem, hogy az elvesztett pénzt siratta volna.
Amikor elhangzik a szó, hogy „hamis” Renáta minden arcmozdulatán látszik a meglepődés. A felvont szemöldök, a kitágult szemek, megdermedt arc.
Minden jel arra mutat; a poligráf most tévedett.
A kérdés már csak az; a lánynak ez a tévedés az életben mennyibe került?

Aki szeretné látni az egész adást, itt nézheti meg: forrás

Ebben a műsorban számos ilyen megalázó eset történt. Három hónap után le is kellett venni a műsorról a csatornának, valamint fél órás teljes elsötétedéssel lett megbüntetve.
Mikor Jakupcsek Gabriellát egy interjúban megkérdezték, mi a véleménye a műsorról és arról, hogy be kellett fejezni, a következőt válaszolta:

 Tizennyolc éve televíziózom, minden műsorom véget ért, és sosem tudtam pontosan, hogy miért. Gondolkodom, számomra kudarc, de bárhogy is, Az igazság ára korkép a társadalomról, a televízióról és hiszterizáltságunkról is. Pedig a televízió nem vérre megy, nem helyettesíti az életet.

Valamit, hogy Ő beülne egy ilyen műsorba, a következőt felelte:

– Nem, mert meg tudom oldani a problémáimat.

Az interjú további része ITT olvasható

De mit mondanak a szakértők?

Joe Navarro-t egyszer megkérdezték, hisz e a hazugságvizsgáló eredményességében.
Azt válaszolta, Ő mint ex FBI ügynök, aki megannyi dolgot látott már, főleg kihallgatások alkalmával, semmi képen nem hisz neki. Ezek a műszerek nem az igazságot mutatják meg, hanem a testben lezajlott változásokat. Az életben pedig egyáltalán nem úgy működnek a kihallgatások, mint egy akció filmben, sőt még a bíróságon sem lehet minden esetben felhozni bizonyítéknak a poligráf által kihozott eredményt.

Paul Ekman pedig így ír könyvében a hazugságvizsgálóról:

„Egy poligráfos vizsgálat nem észleli a hazugságokat, csupán az érzelmek jeleit. A hazugságvizsgáló drótjait ugyanis azért csatolják a gyanúsított testére, hogy a verejtékezés, a légzés és a vérnyomás változásait figyeljék. A vérnyomás emelkedése vagy a verejtékezés fokozódása azonban önmagában nem tekinthető a hazugság jelének. A nyirkos tenyér, vagy a felgyorsult szívverés viszont intenzív érzelmek megjelenésére vall.
A hazugságvizsgáló alkalmazása előtt a legtöbb gépkezelő igyekszik meggyőzni a gyanúsítottakat, hogy a poligráf csalhatatlanul kimutatja a hazugságot. Ezt stimulációs vagy „stim” tesztnek hívják.”

Paul Ekman; Beszédes hazugságok


Hiszékenység és profit

Ha kicsit rákeresünk az interneten, megdöbbenve vehetjük észre, hogy ma már számos “szakértő” próbál ebből profitot csinálni.
Azonnali eredménnyel kecsegtetnek, amiért persze el is kérik pofátlanul az általuk kiszabott összeget.
Könnyű pénz, még szaktudás sem szükséges hozzá. Hiszékeny emberek kirablása.
Arról nem is beszélve, mennyi kapcsolatot és életet tesznek ezzel tönkre. Pont úgy mint Az igazság ára műsorban.
Bár az is igaz, aki elmegy egy ilyen vizsgálatra, vagy elvisz valakit egy ilyenre, ott már rég gondok vannak.

Inkább menj biztosra

Ha összességében megnézzük, egy ilyen poligráf készülék semmivel se mutat többet, mint egy Androidos mobil alkalmazás. Persze, mindenkinek szíve joga hinni benne.
Mégis én úgy gondolom, ha mindenáron megakarjuk tudni az igazat, inkább tanuljuk meg a testbeszéd csínját-bínját. Az tudományos alapon működik, biztosabb eredményt is hoz, igaz, kicsit több időbe tellik az elsajátítása.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. 
Ha tetszett, kérlek egy megosztással segíts eljuttatni másokhoz is.
Keress bátran Facebook vagy Instragram oldalamon is.
Kriszti

Hozzászólás

%d bloggers like this: